Speleo film festival

U subotu, 27.09.2014. na starom gradu Dubovac održan je 4. po redu Speleo film festival u organizaciji Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Dubovac. Ovogodišnje izdanje Festivala privuklo je stotinjak ne samo planinara i speleologa iz raznih dijelova Hrvatske već i drugih zaljubljenika u prirodne ljepote iz Karlovca i okolice. Pokrovitelji Festivala bili su Grad Karlovac, Hrvatski planinarski savez – Komisija za speleologiju i Zagrebački speleološki savez. Festival je otvorila gđa. Andreja navijalić, pročelnica gradskog ureda za društvene djelatnosti, a pozdravne riječi prisutnima uputili su i g.Vitomir Murganić – predsjednik PD Dubovac i g.Damir Basara – ispred organizacijskog odbora Festivala.
Speleološki film je značajan dio rezultata speleoloških istraživanja, budući da na svjetlo dana iznosi prirodne vrijednosti i ljepote impresivnih podzemnih prostora, koji su prije toga bili dostupni tek malom broju ljudi – speleolozima. Vrijednosti snimljenih kadrova pod zemljom nezamislive su ako ih sagledamo iz perspektive običnog gledatelja. Tako se u prikazanim filmovima moglo saznati o ljepotama speleoloških ukrasa te velikom turističkom potencijalu koje krije podzemni svijet, raznolikom životu u podzemlju koji je prepoznatljiv i kao jedan od nositelja bioraznolikosti Republike Hrvatske, rezulatima speleoloških istraživanja te ekspedicijama u razne egzotične krajeve svijeta, vrijednim znanstvenim spoznajama i znanstvenim istraživanjima koja se provode u podzemlju te još cijeli niz raznolikih tema vezanih uz podzemni svijet.
U konkurenciji za nagrade ove godine sudjelovalo je 29 filmova iz 16 svjetskih zemalja čime je naš Festival poprimio zapažen nacionalni i međunarodni karakter, kao jedan od rijetkih Festivala s tom tematikom u svijetu. Odlukom komisije od 6 članova nagrade su dodijeljene sljedećim uradcima: 3.mjesto osvojio je film „Upper flood swallet – Down to neverland“ autora Andy-a and Antonia-e Freem iz Velike Britanije, 2.mjesto osvojio je film „Čar nepoznatog“ autora Tomaža Grdina iz Slovenije a 1.mjesto osvojio je film „The hot spot in the cold darkness“ autora Cirila Mlinara iz Slovenije. Posebna nagrada komisije dodijeljena je filmu: „Diversamente speleo 2014 – Buso della rana“ autora Sandra Sedrana iz Italije. Vrijedne nagrade za najbolje filmove osigurali su sponzori Festivala: Elwork, Northland, Intresport, Vodoprivreda Karlovac, NimCro, AB studio Barjaković, OpenIT i Trend radio kao medijski pokrovitelj Festivala.
Organizacijski odbor Festivala i organizator Speleološki odsjek PD Dubovac zahvaljuju se svima na podrški prilikom organizacije Speleo Film Festivala, posebno vokalno instrumentalnom sastavu Narikače iz Zagreba koji su večer začinili dobrim rock-punk koncertom, a da je budućnost Festivala kao novoga branda u Gradu Karlovcu osigurana pokazuju najave i ideje koje će se realizirati u sljedećim izdanjima Festivala.

U ime organizacijskog odbora Festivala
Damir Basara