Skup speleologa Hrvatske – Karlovac 2016

U Karlovcu je od 18.-20. studenog 2016. godine održan tradicionalni Skup speleologa Hrvatske koji je okupio speleologe i istraživače krša iz Hrvatske i susjednih zemalja. Skupovi speleologa održavaju se redovito svake godine od Skupa speleologa Hrvatske u Ozlju 2000. godine, odnosno Dana speleologa Hrvatske na Vodicama 1999. Ovogodišnji Skup speleologa bio je dio manifestacije Dani speleologije u Karlovcu 2016. kojom se promovira speleologija kroz niz otvorenih predavanja, izložbi i demonstracija, u razdoblju od 22. 10. – 25. 11. 2016.
Ujedno, pred 60 godina, točnije 5.10.1956., osnovana je Komisija za speleologiju Planinarskog saveza Hrvatske te je time započeo koordinirani rad speleoloških sekcija i odsjeka unutar planinarske organizacije i povodom 60 godina rada KS HPS održana je i svečana (i izborna) skupština te prigodna izložba.
Organizatori ovogodišnjeg Skupa speleologa bili su Speleološko društvo „Karlovac” uz suorganizatore Speleološki klub Ursus spelaeus (SKUS), Speleo Osmica (Speleo8), Speleološko društvo Đula-Medvedica (SDĐM) i Speleološko društvo Veles (SDV). Pokrovitelji Skupa bili su Hrvatski speleološki savez, Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac uz potporu Grada Karlovca, Turističke zajednice grada Karlovca i Zajednice tehničke kulture Karlovačke županije.
Organizatori Skupa odradili su odličan posao te su uvjeti za prezentacije radova, prikazivanje filmova te smještaj i prehrana sudionika bili na visokom nivou. Program skupa odvijao se u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac.
Na Skupu je sudjelovalo oko 200 speleologa iz većine hrvatskih speleoloških udruga te nekoliko udruga iz zemalja okruženja. Održano je preko 20 predavanja koja su tematski bila podijeljena u 4 bloka: Povijest speleologije i primijenjena speleologija, Biospeleologija, geospeleologija, paleontologija i arheologija, Speleološka istraživanja i ekspedicije – Hrvatska i inozemstvo i Speleološka istraživanja i ekspedicije – Velebit. Prezentirani su stručni posteri, održana je filmska projekcija filmova sa SpeleoFilmFestivala kao i natječaj za najbolju speleo fotografiju. Održane su dvije izložbe – povodom 20 godina rada Speleološkog društva „Karlovac” i 60 godina rada KS HPS.
Održan je i Okrugli stol pod temom: Katastar speleoloških objekata Republike Hrvatske i bibliografska baza kao i sastanci speleoloških organizacija.
Za sve sudionike Skupa (s akreditacijom) omogućen je posjet Aquatici – novootvorenom karlovačkom slatkovodnom akvariju po povlaštenoj cijeni ulaznice tijekom cijelog vikenda, te posjet Speleoteci u Znanstvenoj čitaonici Aquatike.
ODRŽANA PREDAVANJA
1. Povijest speleologije i primijenjena speleologija
V. Božić: 60 godina Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza
K. Miculinić, A. Komerički: Katastar speleoloških objekata Republike Hrvatske i bibliografska baza
R. Novak: Speleološki aktivizam
D. Paar: Speleologija 21. stoljeća – nove spoznaje o važnosti špilja i speleologije
R. Ozimec, L. Lukić Bilela, B. Jalžić, A. Soldo: Biospeleološki muzej Vjetrenica
2. Biospeleologija, geospeleologija, paleontologija i arheologija
R. Ozimec, B. Jalžić, P. Kovač Konrad, M. Vojinović: Anhijalini speleološki objekti korčulanske otočne grupe
D. Perkić: Arheološka istraživanja Viline špilje iznad izvora Omble
N. Buzjak, D. Paar, N. Bočić, V. Dubovečak: Geografska rasprostranjenost i značajke speleoloških objekata sa snijegom i ledom u Hrvatskoj
N. Bočić, M. Pahernik, J. Marković: Prostorni odnos ponikava i ulaza u jame kao putokaz za nova istraživanja – primjer Crnopca
K. Miculinić, H. Cvitanović: Nalazi pleistocenskih životinja u speleološkim objektima Karlovačke županije
K. Motočić: Monitoring speleoloških objekata Zagrebačke županije
T. Dražina, K. Miculinić, A. Komerički, M. Lukić, J. Bedek, P. Bregović, P. Kutleša, M. Pavlek: Biospeleološki monitoring triju specifičnih speleoloških objekata na području NP Krka
3. Speleološka istraživanja i ekspedicije – Hrvatska i inozemstvo
Š. Borko, M. Di Batista, T. Krajnc, M. Blatnik, J. Flis: Nastavak istraživanja jame Renejevo brezno
M. Šumanović, R. Ozimec, S. Dilber, J. Marković: 7. Međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija Ponor Kovači – Izvor Ričine 2016
N. Trinajstić , V. Ivačić: Speleološka ekspedicija Cres, Tramuntana
L. Kukuljan: Speleološki kamp „Šverda 2016“
M. Alić, T. Kovačević: Međunarodna speleoronilačka ekspedicija „Kamena galaksija – Zrmanja 2016“
4. Speleološka istraživanja i ekspedicije – Velebit
M. Sutlović: Ekspedicija Sjeverni Velebit – Slovačka jama 2016.
D. Janton: Speleološka ekspedicija „Srednji Velebit 2016“
A. Resanović, H. Cvitanović. M. Rožman, N. Ris: Međunarodna speleološka ekspedicija „Japage 2016.“
T. Barišić: Jamski sustav KG – DP među 100 najduljih špilja svijeta?
N. Hanžek, I. Vidović: Jama Muda labudova-Speleološka istraživanja SO HPD Željezničar na Crnopcu 2016. g
kao i predavanje „20. godina Speleološkog društva Karlovac“ (Neven Bočić)

 

Priredila: Aida Barišić, KS HPS