Zaron u izvoru Jadra – iznenađujuće speleološko otkriće

Članovi Hrvatskog biospeleološkog društva posjetili su 9. veljače 2016. izvor Jadra sa svrhom prikupljanja materijala za treći tom knjige „Atlasa špiljskih tipskih lokaliteta Republike Hrvatske“. Obzirom da su s područja izvora opisane za znanost tri nove vrste podzemnih vodenih puževa te na temelju informacija koje je pružio slovenski biolog Teo Delić lokalitet je bilo potrebno ponovo inventarizirati. Pristup izvoru Jadro omogućio je djelatnik vodovoda gospodin Mario Banovac. Tom prilikom obavljena su i speleoronilačka istraživanja sa svrhom prikupljanja podzemne faune. Na veliko iznenađenje na izvoru je otkriven potopljeni špiljski kanal odnosno, speleološki objekt. Zanimljivo je da se u dostupnoj literaturi i potom obavljenim razgovorima, s nekoliko geologa i hidrogeologa, ne navode nikakve spoznaje o postojanju speleološkog objekta na izvoru. Također prema informacijama ronioca koji su ovdje prije ronili, nitko ne spominje potopljeni podzemni kanal. Ovom prilikom se usprkos jakoj vodenoj struji Branko Jalžić istražio potopljeni kanal 25m u duljinu i 16m u dubinu.

ulaz-u-izvor-jadro-foto-p-kovac-konradIzvor Jadra. Snimila P.Kovač Konrad.

Ponovni dolazak na izvor Jadra uslijedio je 12.8.2016., kada je vodostaj bio nešto niži. Speleoronilačka istraživanja proveli su u Petra Kovač Konrad stručni suradnik u udruzi Hyla i članica udruge SO Željezničar i Branko Jalžić član Hrvatskog biospeleološkog društva iz Zagreba. Nakon ulaznog prostranog špiljskog dijela izvora u kanal se ulazi između zarušenih blokova. U tom suženju bez obzira na niži vodostaj postojala je jaka struja. Iza urušenja ronioci su se spustili sa 4m u 12 m dubine u prostran kanal dimenzija 10x 4 m. Kanal se nastavljao koso položen istih dimenzijama do 20 m dubine. Na dnu kanala nalaze se brojni blokovi većih i manjih dimenzija. Jaka struja otežavala je postavljanje sigurnosne niti i snimanje prostora. Nakon 80 m duljine kanal se nastavlja u nekoliko smjerova kroz uske pukotine. Primjećeno je da iz nekih pukotina dolazi voda dok u pukotinama u drugom dijelu kanal odlazi i nosi sediment.

kanal-u-izvoru-jadro-foto-p-kovac-konradKanal u izvoru Jadra. Snimila P.Kovač Konrad.

Tijekom ronjenja primjećena je brojna fauna za koju se nije znalo da ovdje obitava. To su špiljska kozica roda Troglocaris, orijaška voden babura roda Sphaeromides, voden babura roda Monolistra, rakušci roda Niphargus i cjevčice mnogočetinaša roda Marifugia.
Izvor Jadro nalazište je čovječe ribice koja ovaj put nije primjećena te je potrebno zaroniti u još nižem vodostaju kako bi se ista zabilježila.
Branko Jalžić i Petra Kovač Konrad