Treći svjetski simpozij o anhijalinim ekosustavima Merida, Yucatan, Meksiko

U nazočnosti 45 sudionika, znanstvenika i stručnjaka s područja geologije, biologije, kemije i arheologije, održan je III Međunarodni simpozij o anhijalinim ekosustavima od 9. do 13. 11. 2015 u Meridi glavnom gradu Yucatana u Meksiku.
U radu simpozija s usmenim izlaganjima sudelovali su speleolozi, Petra Kovač-Konrad (SOŽ, DIK Freatik) Branko Jalžić (SOŽ, HBSD) i arheologinja Irena Radić Rossi. Osim njih simpoziju su prisustvovale i speleologinje Ana Bakšić i Tanja Šinko (SOV).

Održana su ukupno tri predavanja;

Buzjak, Nenad, Kovač-Konrad, Petra: Potopljeni izvori (Vrulja) Modrić i Zečica – Geomorfološki i hidrogeološki fenomen potopljenog krša u Jadranskom moru (Hrvatska)

Branko Jalžić, Petra Kovač-Konrad, Petra Kutleša: Anhijaline jame i špilje Nacionalnog parka Kornati

Irena Radić Rossi i Neven Cukrov: Anijaline špilje kao izvori pitke vode na pomorskom putu duž istočno jadranske obale.
Nakon predavanja prikazan je film autora Vedrana Jalžića pod nazivom Kornati 2014.

Ukratko, simpoziji o anhijalinim ekosustavima održavaju se svake 3 godine. Prvi simpozij održan je na Palma del Majorka u Španjolskoj 2011., a drugi u Cavtatu u Republici Hrvatskoj, 2013 godine.
Cilj i svrha simpozija je prijenos informacija o znanstvenim otkrićima, zaštiti anhijalinih ekosustava i edukaciji šireg pučanstva o prirodnim i kulturnim vrijednostima ovih sustava.

Priredio: B. Jalžić