Speleološke škole u 2015. godini

U okviru speleoloških škola stječe se osnovna speleološka edukacija koja je preduvjet uključivanja u speleološke aktivnosti speleoloških udruga.

Jedna od škola s nadjuljom tradicijom je 45. Zagrebačka speleološka škola koja ove godine započinje 11. ožujka 2015., a upisi su u tijeku. Isto tako održat će se još desetak škola u nizu hrvatskih gradova. Informacije o školama obično se najavljuju na web stranicama društava.

Speleološke škole se provode po programu Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza ili Hrvatskog speleološkog saveza. Polaznici speleološke škole moraju savladati praktične vještine potrebne za kretanje po špiljama te tehnike spuštanja i penjanja po užetu. Uče se osnove speleologije, o speleološkoj i planinarskoj opremi, orijentaciji, bivakiranju u prirodi, uzlovima. Tu su i povijest speleologije, arheološki i paleontološki nalazi te živi svijet u podzemlju, osnove geologije i hidrologije krša te krških fenomena, speleomorfologija, klima podzemlja, alpinističke tehnike, izrada nacrta i dokumentacija speleoloških objekata, zaštita speleoloških objekata, opasnosti u planinama i speleološkim objektima, prva pomoć i spašavanje.

U okviru speleološke škole održavaju se tijekom tjedna predavanja, a vikendima se ide na izlete na kojima se uvježbavaju speleološke tehnike i posjećuje niz speleoloških objekata. Speleološke škole obično traju jedan do dva mjeseca.

Nakon završetka speleološke škole, stječe se naziv speleološki pripravnik te se tada može priključiti svim aktualnim speleološkim istraživanjima. U nekim društvima ona su dosta intenzivna i na teren se ide gotovo svaki vikend. Tijekom te daljnje aktivnosti savladavaju se i usavršavaju razne speleološke vještine te se stječu odgovarajući speleološki nazivi (speleolog, instruktor speleologije).

Napomenimo još da se speleologijom u Hrvatskoj ne može baviti izvan speleoloških organizacija. Za sve posjete i istraživanja u špiljama i jamama potrebno imati dopuštenja Uprave za zaštitu prirode. Zato se speleologijom bavi organizirano, a dozvole se traže putem speleoloških organizacija. Speleološke organizacije se brinu o kontinuiranoj edukaciji svojih članova putem seminara i terenskih aktivnosti. Uz istraživačke aktivnosti, poseban naglasak se stavlja na monitoring stanja u špiljama i njihovu zaštitu.